Бауырға арналған қара зере майы: пайдасы, қолдану тәсілі
Бауыр ағзада бірқатар өмір сүруге ең қажет функцияларды орындайды: тазарту, ас қорыту, маңызды компоненттерді синтездеу, сақтау (заттарды сақтау). Органның ауыру күйі кейде асимптоматикалық түрде болады немесе кішігірім проблемалармен ғана көрініс береді. Егер бауыр үшін қара зирены профилактикалық құрал ретінде қолдансаңыз, бірқатар патологиялық жағдайлардың пайда болуын және дамуын болдырмауға болады.
Бауыр аурулары және олардың белгілері
Бауыр АІЖ-ның қалыпты жұмысын қамтамасыз етеді, ол ас қорытуға қажетті ферменттерді, гормондарды, пайдалы холестеринді, өтті АІЖ жеткізеді. Бауырдың және өт жолдарының дисфункциясы кезінде қоректік заттардың сіңірілуі бұзылады, ұлпалар мен органдар қоректін болмауынан зардап шегеді. Токсиндерден тазарту жеткіліксіз деңгейде орындалады, созылмалы аурулар дами бастайды.
Бастапқы симптомдарға қатты шаршау, мезгілімен пайда болатын жүрек айну сезімі және іштің ауырлығы жатады. Органның елеулі зақымдануында ғана анық белгілер байқалады: құсу, оң жақ гипохондриядағы ауырсыну, сарғаю (тері, көз склерасы, шырышты қабық).
Симптомдар патологияның дамуын көрсетеді:
- инфекциялық: вирустық гепатиттер (оның ішінде В және С);
- уытты: дәрілік, кәсіби және т. б.
- алкоголь: стеатоз, фиброз, цирроз;
- аутоиммунды: гепатит, бастапқы билиарлы цирроз, склерозды холангит.
Май ауруы, гельминтоздармен инфекция, қатерлі ісік аурулары, жинақтау аурулары, Вильсон ауруы, гемохроматоз дамыған кездерде бауырдың жұмыс жасауында ауытқулар туындайды.
Проблемалардың себептері
Бауыр аурулары кей заттардың ағзаға енуінің жетіспеушілігінде және басқа заттардың аса көптігінен дамиды. Бұл себептер жиі органды жұмыс істемейтін күйге келтіреді:
- Зат алмасудың бұзылуы. Оның негізгі көрінісі – артық салмақ. Алкогольсіз майлы бауырдың зақымдануы Ресей халқының 27% – ында диагноз қойылған. Органның жасушалары май ұлпасына айналады, ал функционалдылығы төмендейді.
- Алкогольді шамадан тыс пайдалану. Бұл жағдайда орган ұлпалардан улы қосылыстарды алып тастауға уақыты жетпейді, нәтижесінде бауыр жасушалары дәнекер ұлпаға айналады, ал жұмыс жасушаларының % үнемі төмендейді.
- Вирустық зақымданулар. Ауруларды уақтылы емдемеген кезде олар қайтымсыз қабынуды және гепатоциттердің жойылуын тудырады. Мұндай инфекциялар 78% жағдайда бастапқы қатерлі ісік ауруының дамуына, ал 57% цирроздың пайда болуына әкеледі.
- Уытты зақымданулар. Көбінесе дәрі-дәрмектерді ұзақ уақыт бақылаусыз қабылдау кезінде пайда болады: орган қажетті компоненттерді сіңіргеннен кейін пайда болған зиянды заттарды ағзадан толығымен шығаруға шамасы жетпейді.
Органның жұмысындағы бұзылулар аутоиммунды немесе тұқым қуалайтын аурулар болған кезде пайда бола алады, бірақ бұл диагноз сирек қойылады.
Қара зире майы бауыр үшін пайдалы
Қара зире немесе Чернушка посевная – ежелгі дәуірден бері белгілі дәмдеуіш және күшті дәрілік өсімдік. Суық сығымдалған зире майы ерекше емдік қасиеттерге ие:
- бактерицидті;
- қабынуға қарсы;
- диуретикалық;
- гепатопротекторлық;
- иммуномодуляциялаушы.
Табиғи өнім зире тұқымдарының құрамында сирек кездесетін дәрумендер, макро және микроэлементтер, қанықпаған май қышқылдары, фитостеролдар мен флавоноидтар, таниндер мен полисахаридтер, эфир майлары және ағзаға қажетті аминқышқылдары бар. Зире тұқымы сығындысының құрамдас бөліктерінің бірі – бауыр мен бүйректерді белсенді қорғайтын тимохинон. Бұл зат метаболизмді қалыпқа келтіретін әсер береді, соның арқасында экскреторлық органдар жедел қарқынмен жұмыс істей бастайды. Бауыр өзінің функционалдығын қалпына келтіру үшін жеткілікті ресурстар алады, бұл барлық органдар мен жүйелердің жағдайына бірден әсер етеді.
Қара зире майы бірегей емдік және қартаюға қарсы қасиеттеріне байланысты «перғауындардың алтыны» деп аталған. Таяу Шығыста ол бірқатар ауруларға қарсы тиімді күшті құрал ретінде белгілі: қант диабеті, жүрек-тамыр және зәр шығару жүйесінің патологиясы, тыныс алу аурулары, ревматизм және т. б. Майдың пайдасы туралы толық ақпарат табиғи кешеннің өндірушісі Alhadaya веб-сайтынан (alhadaya.kz) таба аласыз.
Бауыр ауруларының алдын алу әдістері
Бауыр – ағзаға кіретін барлық заттар өтетін сүзгі. Сүзгі жұмыс істемесе, ағза ластанып, зақымдала бастайды. Бұған жол бермеу үшін бауыр ауруларын тудыратын барлық факторларды алып тастау керек:
- Дұрыс тамақтану. Ағзаға көп заттардың бөлігі тамақпен бірге келетіндіктен, теңдестірілген тамақтану бауырдағы майдың түзілуін болдырмауға кепілдік береді. Күн сайын мәзірде көкөністер мен жемістер, ақуыздар, пайдалы майлар (жаңғақтар, майсыз балық, өсімдік майы), жарма болуы керек.
- Оңтайлы салмақты сақтаңыз. Күнделікті қозғалыстың аз болуы мен тамақтануда жылдам көмірсулардың (тәттілер, жаңа піскен кондитерлік өнімдер, бумен пісірілген күріш, картоп) көптігінен артық калория бауыр жасушаларында да, басқа ұлпаларда да түзіле бастайды, ол қант диабетін, гипертония, остеоартрит және т. б. асқындырады.
- Алкогольді сусындарды ішуді шектеңіз. Алкоголь бауырға жоғары жүктеме береді, өйткені ол ыдыраған кезде өте улы зат пайда болады. Сондықтан маскүнемдерде ең алдымен бауыр патологиясы дамиды.
- Дәрі қабылдауды бақылау. Барлық препараттардың жанама әсерлері мен қарсы көрсетілімдері бар. Сондықтан емдеудің әр курсын дәрігермен талқылау керек.
Негізгі алдын-алу шараларының бірі – кез келген ауруды уақтылы емдеу және мүмкіндігінше вакцинация жүргізу.
Барлық аурулардан қорғану мүмкін емес, алайда әр адам тамақтануда баланс сақтап және қозғалыс белсенділігін арттыруға шамасы жетеді. Сонымен қатар, жоғары иммунитетті сақтау үшін денеңізге жеткілікті «отын» беру керек. Бұл жағдайда қара зире майы бірінші көмекші бола алады.