Қандағы глюкоза деңгейі жоғары болғанда қара зире майын қолдану

Қандағы қанттың жоғарылау белгілері. Гипергликемияның себептері, қант диабеті негізгі ауру болғандағы жағдай. Глюкозаның деңгейі жоғары болғандағы асқынулар. Бұл жағдайдың алдын-алуға қара зире майының тиімді әсері.

Бүгінгі күні медицинаға мәліметтеріне сәйкес, қан тамырларының жүйелі зақымдануымен жүретін ауру түрлерінің көшін созылмалы гипергликемия бастап тұр. Оның әсерінен табиғи антиоксиданттар жойылады, еркін радикалдар жиналып, артериялардың қабырғаларына шабуыл жасайды. Зақымдану орындарында атеросклеротикалық бляшкалар өседі, ишемия дамиды немесе қан тромбысы пайда болады.

Гипергликемия – аш қарын кезде қант деңгейі 6.1 ммоль / л мәнінен асатын жағдай, ал негізгі қалыпты жағдай мәні 3.5-5.5 ммоль/л. Қант деңгейін бақылау – жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алудың тиімді әдісі. Егер қандағы глюкоза мезгіл-мезгілімен жоғарыласа, ол көрсеткішті азайту және түзету үшін құралдар мен әдістерді таңдау – бұл ағзаның өмірлік және тамырлы әлеуетін арттыратын стратегиялық миссия.

Глюкозаның жоғарылауы – негізгі белгілер

Қандағы глюкозаның жоғарылауы келесі белгілермен көрінеді:

  • Тұрақты шөлдеу – полидипсия;
  • Жиі зәр шығару – полиурия;
  • Көңіл-күйдің өзгеруі;
  • Дем шығару кезінде ацетонның иісі;
  • Созылмалы шаршау синдромы

Ұйқышылдық және көру қабілетінің төмендеуі клиникалық көріністі толықтырады. Дене салмағының күрт төмендеуі мүмкін.

Егер симптомдарға баяу емделетін жаралар, жиі бас аурулары, асқазан-ішек жолдарының бұзылуы және саңырауқұлақ аурулары қосылса, эндокринологқа баруды кейінге қалдыруға болмайды.

Неліктен қандағы глюкоза жоғарылайды? Гипергликемия себептері

Глюкозаның жоғарылауы көбінесе қант диабетінің симптомы болып табылады:

  • Бірінші типті қант диабеті көмірсулар алмасуын реттейтін инсулиннің болмауына байланысты негізінен 30 жасқа дейін дамиды. Иммундық жүйенің шабуыл жасауынан ұйқы безінің жасушалары жаппай өледі, ал олар негізінде инсулин шығаруы керек;
  • Екінші типті қант диабеті 40 жастан кейін инсулинге төзімділікпен жүреді. Гормон бар, бірақ ағза қантты сіңіруге асықпайды. Май кедергі келтіреді, салмақты қалыпқа келтіру мәселені шеше алады.

Бірінші типті қант диабетіндегі глюкозаның жоғарылауы өздігінен артады. Ағзаның өз жасушаларына агрессиясының себептері толық анықталмаған, дәрігерлер оны тұқым қуалайтын табиғатқа бейім деп санайды. Көбінесе стресстік фон әсер етеді.

Қант диабетінен басқа, қандағы глюкозаның жоғарылауы ұйқы безінің немесе бауырдың созылмалы ауруларын көрсетуі мүмкін, сондықтан олар қанға қант резервтерін жүйесіз тастайды. Темекі шегу, В дәрумендерінің жетіспеушілігі, тұрақсыз жүйке жүйесі, физикалық белсенділіктің болмауы және көмірсулар өнімдерін теріс пайдалану созылмалы гипергликемияның қауіп факторлары болып табылады.

Глюкоза деңгейінің созылмалы жоғарылауы – ағзаға тигізетін залалы

Әр 13 жыл сайын планетада қант диабетімен ауыратын науқастардың саны екі есеге артады. Жер тұрғындарының бес пайызы осы аурудан зардап шегеді, -400 миллион халықта қандағы глюкоза нормадан асып кеткен.

Диабет кезіндегі жоғары глюкоза тамырларды зақымдайды. Кіші қан тамырларының зақымдануы – микроангиопатия, ірі – макроангиопатия деп аталады.

Макроангиопатия – бұл бас және жүрек артерияларының атеросклерозының себебі. Қандағы глюкоза олардың қабырғаларына зақым келтіреді, тығыздығы төмен липопротеидтер залал болған жерлерде орналасады. Қан айналымы қиындайды, жүректің ишемиялық ауруы, гипертония, инфаркт және инсульт қаупі артады.

Микроангиопатия асқынулар мен келесідей салдарға әкелуі мүмкін:

  • Диабеттік ретинопатия, егде жастағы адамдарда таралу дәрежесі бойынша катарактадан кейін екінші орынды алады. Ретинальды тамырлардың микроаневризмалары оның бөлінуіне және көру қабілетінің жоғалуына әкеледі;
  • Бүйректің ұсақ тамырларына зақым келтіретін диабеттік нефропатия, негізгі симптом – зәр анализіндегі ақуыздың болуы;
  • Диабеттік нейропатия-  әрбір үшінші науқаста табылады. Қандағы глюкозаның жоғарылауы жүйке жүйесінің перифериялық бөлігіне зақым келтіреді: уақыт өте келе стратификацияланатын жүйке талшықтарын қанмен қамтамасыз етудегі үзілістерге байланысты сезімталдық пен жүйке өткізгіштігінің бұзылуы туындайды. Белгілері – қол-аяқтың ауыруы, жану сезімі, ауырсыну, «өз өзіне сыймау» сезімі;
  • Диабеттік аяқ – бұл нейропатия мен жаралардың баяу жазылуының нәтижесі. Адам аяқтың жараланғанын және оның инфекцияланғанын түсінбейді, емделуді қажет етеді. Ампутация – асқынудың ауыр және жиі салдары.

Қандағы глюкоза – қалыпты деңгейді қалай сақтау керек?

Көп жағдайда глюкозаның жоғарылауы дәрігерлер диагноз қоюға және емдеуді қажет ететін аурудың белгісі болып табылады. Қант деңгейін реттеу көбінесе дәрі-дәрмектермен жүзеге асырылады.

Патологияның дамуының кез-келген кезеңінде глюкозаның жоғарылауы салауатты өмір салтын және көмірсулар алмасуын қалыпқа келтіруге көмектесетін алдын-алу шараларын қажет етеді:

  • Тазартылған көмірсулар мен құрамында осылар бар тағамдарды (қант, кәмпиттер, ұн өнімдері, тазартылған күріш) тұтынуды тоқтатыңыз. Көмірсулардан тек күрделі (дәнді нан, жылтыратылмаған күріш, қарақұмық) рұқсат етіледі. Көмірсулардың күнделікті мөлшерін азайту;
  • Аз мөлшерде, кішкене ғана бөліктермен тамақтаныңыз;
  • Кәдімгі су мен жасыл шайды тұтынуды көбейтіңіз, қара шай мен кофені азайтыңыз. Кофе табиғи және қантсыз болса ғана;
  • Тамақтануда өсімдік талшығының үлесін арттыру;
  • Дәрумендер мен минералдардың тапшылығын бақылау;
  • Салмақты қалыпқа келтіру, спорттық өмір салтын ұстану;
  • Жаман әдеттерден бас тарту – темекі шегу кезінде қандағы глюкоза жоғарылайды;
  • Стресс деңгейін төмендетіңіз.

Осы ережелерді қатаң сақтау, дәрілік өсімдіктерді ойластырып және мұқият бақылаумен қабылдау ауруды жеңу ықтималдығын арттырады.

Жоғары глюкоза – қара зире майы қалай көмектесе алады?

Қара зире ежелден бері белгілі. Кезінде осы өсімдік жайлы Авиценна мен Гиппократ та жазған. Ежелгі Египетте дворяндар күн сайын косметика ретінде және иммунитетті жақсарту үшін зире майын қолданған. Бұған А, С, Е, РР, D, K және В тобының витаминдері, май құрамындағы микроэлементтер мен аминқышқылдары ықпал етеді.

Қара зире майы құрамының 80% – ы метаболизмге пайдалы әсер ететін қанықпаған май қышқылдары. Биофлавоноидтар токсиндерді кетіреді. Тимохинон – тиімді антиоксидантты компонент. Мұндай комбинация қара зире майын диабетпен ауыратындар үшін және қандағы глюкозасы 6.1 ммоль/л – ден жоғары адамдар үшін емдік өнім болып табылады. Қолдану нәтижелері – қан айналымы жақсарады және сұйылады, қант деңгейі төмендейді.

Alhadaya қара зире майы – суық сығу әдісімен алынатын табиғи өнімі. Өндірістің осы әдісімен өсімдіктердің пайдалы заттары өз қасиеттерін жоғалтпайды. Сығу процесінде мұқият таңдалған зире тұқымдары қолданылады. Иммундық статусты жақсарту, қандағы холестерин мен глюкоза деңгейін қалыпты шектерде төмендету – Alhadaya өнімін қолданудың салдары.

Қара зире майы – қолдану әдістері

Alhadaya қара зире майы ішке және сыртқа қолданылады.

Зире майымен массаж тыныштандырады және депрессиядан арылуға көмектеседі, ағзаға тері арқылы еніп, пайдалы компоненттермен қанықтырады және перифериялық метаболизмді белсендіре отырып, тоқырау процестерінің қаупін азайтады. Жаралар мен ойыөтарды емдеу тезірек жүреді.

Қалыпты жағдайда көмірсу алмасуы беріктік қорына ие. Егер бейімділік болса, тұрақты стресс, жұқпалы аурулар және жаман әдеттер ресурстарды жоққа шығарады. Табиғи препараттарды қолдану эндокриндік жүйені қалыпқа келтіруге, жұмыс қабілеттілігін арттыруға және өмір сүру сапасын жақсартуға көмектеседі.

You may also like...